Miért költözünk külföldre?

A minap egy kedves, távolabbi ismerősömmel beszélgettem. Szóba jött a politika. Elmondtam, hogy jelenleg a kis családommal annyira csalódottak vagyunk a magyarországi helyzettel, és külföldre tervezünk költözni, annak ellenére, hogy nagyon hiányozni fog a családunk és a barátaink. Az ismerősöm érdekesnek találta a véleményem, de kifejezte, hogy ő másképp látja a magyar politikai helyzetet.

Valahol nagyon örültem ennek, mert egyre ritkábban van alkalmam olyanokkal beszélgetni, akik másképp látják a világot, mint én. A Facebook algoritmusa olyan, hogy szándékosan a sajátunkhoz hasonló véleményeket erősíti fel, mert ezt olvassuk szívesen. (Ebben a témában szerintem tök jó aThe Social Dilemma című film.) Én pl. csupa liberális megszólalást látok magam körül, és azt, hogy a magyar politika eseményei miatt a saját baráti köröm szomorú, dühös, kiábrándult. De abszolút el tudom képzelni, hogy az ismerősöm azt látja, hogy – bár mindig vannak nehézségek, semmi sem tökéletes, a közszereplőkbe mindig könnyű belekötni, stb. – általában véve jó irányba mennek a dolgok az országban.

Nem csak a Facebook okozza ezt a szakadékot. A két részre szakadt magyar média is nagyon különböző képet tud mutatni. Én pl.Telexet szoktam olvasni amikor magyar híreket olvasok, esetleg444-et. De egy gyors gondolatkísérletként: ha hirtelen lenne egy ikertestvérem, akinek semmi ismerete nincs Magyarország politikájáról, és leülne pár hónapigOrigot,Indexet és888.hu-t olvasni, akkor valószínűleg gyökeresen más véleménye alakulna ki a magyar valóságról, mint nekem. Még ha az értékei ugyanazok is lennének, mint az enyémek. Mivel más információforrásból tájékozódik, más dolgokat látna fontos problémáknak, és más dolgoktól félne, mint én.

Az a feltételezésem, hogy az ismerősöm értékei nem különböznek lényegesen az enyémektől. Valószínűleg mindkettőnknek fontos érték a tisztesség, a tisztelet, a becsület. Az átláthatóság, a demokrácia. Viszont más szeletét látjuk az eseményeknek, és más valóságot gondolunk legjobb tudásunk szerint igaznak.

Szóval arra gondoltam, a legtöbb, amit tehetek, hogy leírom, mik azok a dolgok, amiket én igaznak gondolok. Amik szerintem a legnagyobb problémák, amiktől én félek jelenleg. Igyekszem minél több dologhoz valami cikket, forrást is linkelni, amiből én tájékozódnom. De hozzá kell tennem, hogy nem sokat foglalkozom a politikával, nem tartom magam összességében jól tájékozottnak, laikus vagyok a témában. Ha bármi pontatlanság van abban, mit írok, az emiatt van.

 1. Rossz minőségű egészségügy: Nagyon rossz állapotban vannak jelenleg Magyarországon a kórházak. Rossz minőségű az egészségügyi szolgáltatás, nem kap pénzt ez a szektor. Az orvosi baráti körből jövő információk alapján amikor érkezik egy “VIP beteg” (egy politikus vagy családtagja, közeli ismerőse), ő különleges bánásmódot kap. A pár hónapja elfogadott törvény miatt rengeteg az egészségügyi dolgozók jelentős hányada felmondott.
  • Ami nem tetszik ebben: Így 35 felett egyre gyakrabban van szükségem valamilyen egészségügyi szolgáltatásra. Ha rossz szolgáltatást kapok, és nincs kilátás sem arra, hogy jobb legyen a helyzet, veszélyben érzem magam fizikailag. Emellett nem értek egyet a politikai alapú különleges bánásmóddal (VIP betegek), és nem szeretném ezt az adómmal támogatni.
 2. Romló oktatás: A közoktatást Fidesz-közeli igazgatók kezébe tették nemrég, a felsőoktatást pedig olyan alapítványok kezébe, amik szintén erős fideszes befolyás alatt vannak. 2018-ban Ausztriába költözött a CEU.
  • Ami nem tetszik ebben: Az egyik húgom emiatt nem tudta Magyarországon befejezni a színművészeti egyetemet. Egy másik húgom azért jár most egy távolabbi településre általános iskolába, mert a régi iskolája tavaly egy kevésbé alkalmas, de fideszes igazgatót kapott. Emiatt egyébként lemondott a tanári kar jó része, és a húgommal együtt a többi diák jó része is elment onnan.
 3. Politika és pénz: Néhány Fidesz-közeli magyar ember, pl. Mészáros Lőrinc nagyon hirtelen, extrém módon meggazdagodott az elmúlt 11 évben. Jelenleg Magyarország leggazdagabb emberei ők.
  • Ami nem tetszik ebben: Hogy kevés kézben sok pénz landol, hogy ebbe nagyon közvetlenül belefolyik a politika, és főleg az, hogy a pénz, ami hozzájuk kerül, közpénz (lásd lejjebb).
 4. Politika a médiában: A magyar média nagy része kormányközeli kézben van. Emiatt rengeteg magyar ember egyenesen a Fidesz szócsövéből informálódik. Ez a cikk szerintem jól bemutatja ennek a méretét és történetét.
  • Ami nem tetszik ebben: Szeretném, ha az embereknek lenne esélyük megismerni a valóságot. Nem azt, amit én, vagy amit az aktuálisan megválasztott párt szeretne, hogy valóság legyen, hanem a tényleges valóságot. Ehhez független, az igazságot bemutatni kívánó médiára van szükség. Engem nagyon elszomorít, hogy a magyar embereknek erre egyre kevesebb lehetősége van.
 5. Eltűnő demokrácia: Egyre nehezebb leváltani a most hatalmon lévő embereket. Ennek okainak a következőket látom: A Fidesz médiabirodalma; a rengeteg felhalmozott pénz, amiből fizetett reklámokat tudnak vásárolni; a rengeteg hatalom, ami a Fidesz-közeli emberek kezébe került; a választókörzetek átrendezése; 2021-ben a névtelen adományozás megtiltása; az ellenzék megfélemlítése. Ezek mind megnehezítik azt, hogy más pártok kerüljenek hatalomra.
  • Ami nem tetszik ebben: Tudom, a demokrácia nem tökéletes, de nem ismerek jobbat. Ami más rendszereket ismerek ország-méretben, azok mind tekintélyelvű, erősen centralizált rendszerek. Ezek nekem kevésbé szimpatikusak, mint a demokrácia, ezért demokratikus országban szeretnék élni. A demokráciának pedig feltétele, hogy legyen egy fair esélye az embereknek kiválasztani, hogy kik vezetik az országot.
 6. Elnyomják az ellenzéki vezetőket: Ellehetetlenítik az ellenzéki önkormányzatokat.
  • Ami nem tetszik ebben: A fővárosban, a VIII. kerületben lakom. Mind Budapestnek, mint a VIII. kerületnek ellenzéki polgármestere van. Emiatt mind a városom, mind a kerületem fejlődése lelassult, az ország fővárosa anyagi nehézségekkel küzd. Ez engem megijeszt és elszomorít.
 7. Stadionok: Rengeteg stadion épül. Az építtetőket nem átlátható pályázatokon választják ki, hanem ismétlődően ugyanaz a szűk kör kapja meg az állam pénzét.
  • Ami nem tetszik ebben: Nem értek egyet azzal, ahogyan kezelik a pénzem. Nem járok meccsekre, kevés ismerősöm jár meccsekre, nem értek egyet azzal, hogy ennyi stadion épüljön. Emellett amikor egy ekkora beruházás történik közpénzből (tehát részben abból a pénzből, amit én adóként befizettem), az történjen átlátható módon. Legyen esélye akár az én vállalkozásomnak is megnyernie az építésre vonatkozó pályázatot, ha mi adjuk a legjobb ajánlatot.
 8. Eltűnő köztulajdon: Mészáros Lőrinc és más, a Fideszhez közeli emberek rendszeresen olyan ingatlanokat szereznek meg olcsón, amik korábban köztulajdont képeztek.
  • Ami nem tetszik ebben: Ami köztulajdon, az egy pici részben az enyém is. Ha a bérházunk közös képviselője eladná a bérházunk pincéjét a gyerekkori barátjának olcsón, kirúgnánk és beperelnénk őt, mert amit csinál, az nem az, amit várunk tőle, és törvényellenes is. Országos szinten ugyanez lenne az igényem amikor valaki elad egy ismerősének egy közös tulajdonú ingatlant. Ehelyett azt látom, hogy semmi büntetést nem kapnak ezek az emberek.
 9. Politika a szolgáltatóiparban: Rengeteg magyar étterem és szálláshely van Mészáros Lőrinc és néhány más, a Fideszhez közeli ember tulajdonában. Ezek közül a legtöbb az elmúlt 10 évben került az ő kezükbe. Korábban ezek a vállalkozások több, a politikától távolabb lévő ember tulajdonában voltak.
  • Ami nem tetszik ebben: A pénz centralizálódása és a politika befolyása a turizmusba és a szolgáltatóiparba. Ehhez érdekes forrás a NER Hotel, amin egyébként én is dolgoztam régebben.
 10. Fokozódó kirekesztés: 2020-ban megtiltották az azonos nemű pároknak az örökbefogadást, 2021-ben pedig megtiltották a 18 éven aluliak tájékoztatását a homoszexualitásról, transzneműségről, stb. Több homoszexuális és transznemű ismerősöm költözött ezek miatt külföldre, vagy él itthon úgy, hogy nem meri felvállalni a preferenciáit.
  • Ami nem tetszik ebben: Ezek a változások kirekesztéshez vezetnek. A legjobb becslések szerint 20-ból 1 ember a saját neméhez vonzódik. Ha ezek az emberek nem élhetnek teljes életet, szomorúak, tanácstalanok lesznek. Nem szeretnék az adómmal támogatni egy rendszert, ami ebbe az irányba hoz új törvényeket. És nem szeretném, ha az ismerőseim egy részének szégyellnie kellene magukat, vagy ha külföldre kellene költözniük.
 11. Nemzetközi megítélés: Az Európai Unióból és az Egyesült Államokból jövő hírekben Magyarország rengetegszer negatív felhanggal szerepel. Egyre inkább szélsőjobboldali, a változatosságot el nem fogadó, és a demokráciát szép lassan elvető országként vagyunk bemutatva. Emellett – tudtommal főleg a fokozódó korrupció miatt – 10 éve folyamatosan egyre lejjebb és lejjebb minősítik az országot különböző nemzetközi skálákon. Az EU legtöbb országa és Magyarország (Lengyelország mellett) között folyamatos szembenállást látok. Azt látom, hogy egy külföldi ezeket a dolgokat látja mostanában Magyarországból.
  • Ami nem tetszik ebben: Ezek miatt jelenleg szégyellem az állampolgárságom. Szeretnék büszke lenni az állampolgárságomra, és szeretném, ha nemzetközileg pozitív lenne az otthonom megítélése. Az európai kontinenshez tartozva szeretném, ha az országom jó kapcsolatot ápolna a szomszédaival.
 12. Eladósodás keletre: Kínai kölcsönből épül a Fudan Hungary Egyetem, orosz kölcsönből Paks 2.
  • Ami nem tetszik ebben: Eladósodik az ország olyan építkezések miatt, amikkel egyáltalán nem értek egyet. A kamatokat részben az én és az itt élő családom és barátaim adójából fogják törleszteni.
 13. YouTube reklámok: Karácsony Gergelyt lejárató reklámok jelennek meg nálam a YouTube-on.
  • Ami nem tetszik ebben: Közpénzből fizetünk reklámokért a világ egyik legnagyobb cégének, a Google-nek. Ezzel mélységesen nem értek egyet. A reklám tartalma pedig egyenlőtlen esélyeket teremt a jövő évi választások során, hiszen Karácsony Gergely, vagy akár a teljes ellenzék sem tudna hasonló mennyiségű pénzt költeni egy ellenkampányra.
 14. Megvesztegetés a vállalkozói szektorban: Közepesen sikeres vállalkozóként Magyarországon megszokott az, hogy időnként megkeres valaki egy ajánlattal, miszerint megnyerhetsz egy pályázatot, ha a megnyert pénz 30–40%-át visszajuttatod egy Fidesz-közeli cégnek.
  • Ami nem tetszik ebben: Nem szeretek ilyen morális döntésekkel szembesülni. Már akkor koszosnak érzem magam, amikor egyáltalán ilyet kérdeznek tőlem. (Szerencsére minden általam ismert esetben határozott “Nem.” volt a válasz.)
 15. Politika az oktatásban: Az utóbbi években lecsökkent az iskolákban választható tankönyvek halmaza. Mostanra már választási lehetőség sincs, 1 féle, államilag jóváhagyott tankönyvből lehet tanítani, tanulni. A történelemkönyvekben olyan információk szerepelnek, amik mások, mint amik 20 éve szerepeltek, és amit legjobb tudásom szerint a történészek elismernek. Ismerek olyan tanárt, aki emiatt felmondott, most külföldön él. Nem szeretett volna olyan dolgokat tanítani a gyerekeknek, amik az ő ismeretei szerint hamisak.
  • Ami nem tetszik ebben: Szeretném, ha a gyerekeim olyan iskolába járhatnának, ahol boldogok a tanárok, és ahol tudományosan megalapozott ismereteket kapnak, politikától mentesen.
 16. Romló jogállamiság: Szép lassan eltűnik a jogállamiság.
  • Ami nem tetszik ebben: Nem érzem magam biztonságban. Ha pl. nem függetlenek a bírók, akkor pl. ha részegen megtámad egy fideszes politikus fia este az utcán, és feljelentem, várhatóan nem az lesz a tárgyalás eredménye, mintha egy hasonló kapcsolatokkal nem rendelkező ember kötött volna belém. Vagy hiába próbálok feljelenteni egy a saját cégemmel szemben nem etikusan, törvényellenesen eljáró céget, ha az Fidesz-közeli, várhatóan felmentik.
 17. Elfolyik a pénzem: Nem bízok abban, hogy a kormány olyan célokra költi az adóm javát, ami pozitívan érintene engem és a legtöbb más magyart. Amikor eladják az állami tulajdonú bérlakásokat, rendkívül sok pénzt költenek magára a Fideszre, a korábbi években átláthatatlanná tett alapítványokba mozgatják a közvagyont.
  • Ami nem tetszik ebben: Ez az én pénzem is. Mindannyiunk pénze, akik Magyarországon fizetünk adót, és akinek a felmenői ide fizették az adójukat. A közvagyon évszázadok alatt került felhalmozásra, és folyamatos adófizetéssel bővül. Azt várom el, hogy ezek a források az emberek többségének javára legyenek fordítva, de azt látom, hogy csak egy maréknyi ember profitál belőlük.

Hát, így tudom összefoglalni, hogy miért költözünk el Magyarországról.

A fentiek azt tükrözik, amit én a legjobb tudásom szerint valóságnak ismerek. Igyekszem válogatósnak lenni abban, hogy milyen forrást fogadok el hitelesnek, de lehet, hogy becsúszott a felsorolásba olyan, amiben tévedek, és nem felel meg a valóságnak. De ha a felsorolás elemeinek akár csak a fele igaz, az már elég nyomós érv lenne arra, hogy ne ezt az országot támogassam az adómmal.

Még egy szó a felelősségről. Fontos érték számomra a felelősségvállalás, és szeretnék felelősséget vállalni az országért, ahol születtem. Szeretnék aktív lenni és akár anyagilag, akár a munkámmal, akár csak beszélgetésekkel vagy ehhez hasonló cikkekkel segíteni azt, hogy ez az ország egy jó hely legyen az itt élőknek. Azt gondolom, hogy ezt külföldről is meg tudom tenni. Emiatt nem érzem azt, hogy elhagynám a hazámat, eldobnám magamtól a felelősséget, stb. De a fenti csalódottság miatt, kvázi politikai menekültként, jelenleg inkább máshol folytatnám az életem.

(Megjegyzés: Elnézést az összeszedetlen írásért. Tudtam volna finomítani rajta, de így is több, mint 6 óra volt összegereblyézni és megfogalmazni a gondolataimat, és forrásokat találni. Néhány állításhoz nem találtam gyorsan cikket, ezeknél sajnos hiányzik a forrásmegjelölés.)